Viktor Rašović i Vasilije Martinović (©VSS/Aleksandra Krupanič)
Viktor Rašović i Vasilije Martinović (©VSS/Aleksandra Krupanič)

Posledica razočaravajućeg nastupa u Splitu - Srbija u kvalifikacijama za iduće Evropsko prvenstvo

Vreme čitanja: 2min | pet. 16.09.22. | 10:12

Delfini nisu sigurni učesnici kontinentalne smotre u Tel Avivu, moraće da “rudare”

Podbacila je Srbija na Evropskom vaterpolo prvenstvu u Splitu, deveto mesto je rezultat ispod svih očekivanja. Na stranu smena generacija i 11 debitanata, ispadanje u osmini finala stiglo je prerano. Ili možda u pravi čas? Da bi se olimpijski šampion presabrao i napravio plan kako dalje, jer u godinama koje slede kalendar neće biti ništa rasterećeniji. Naprotiv, biće natrpaniji, delimično je to posledica kraha u Spaladium areni. 

Delfini su prvi put eliminisani u osmini finala i “nagrađeni” su utakmicama koje nikada do sada nisu igrali. Nisu sigurni učesnici Evropskog prvenstva, koje će se održati 2024. godine u Tel Avivu, moraće da prođu kroz kvalifikacije. I to se dogodilo. Srbija će se za pojavljivanje na kontinentalnoj smotri boriti sa Maltom, Slovenijom, Slovačkom... Možda i Rusijom, ako joj do tada budu ukinute sankcije. 

Izabrane vesti

Sedam najbolje plasiranih reprezentacija iz Splita - šampion Hrvatska, Mađarska, Španija, Italija, Grčka, Francuska i Crna Gora - kao i organizator Izrael, ne moraju da brinu. Biće pošteđeni dodatnih napora i utakmica sa vaterpolo “liliputancima”, ne i Srbija, koja će loviti jedno od preostalih osam upražnjenih mesta kroz kvalifikacije. Zgusnut je raspored bio i bez istih, sada će biti paklen.

Leto 2023. godine: Svetsko prvenstvo u Fukuoki. A, tokom 2024. godine: Evropsko prvenstvo u Tel Avivu, Svetsko prvenstvo u Dohi, Olimpijske igre u Parizu. I na sve to kvalifikacije.

Šokantno leto za reprezentaciju Srbije, ali nije prva iz regiona koja je zakazala na kontinentalnoj smotri i morala da “rudari” u kvalifikacijama. Hrvatska je 2012. u Ajndhovenu - format sa 12 ekipa umesto sadašnjih 16 - zauzela deveto mesto. Upozorenje je stiglo na vreme, otreznilo je čuvenu generaciju sastavljenu od igrača dubrovačkog Juga koja je nekoliko meseci kasnije osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Londonu.

Neuspeh je prodrmao Hrvatsku, ostaje da se vidi hoće li i Srbiju. 

Kvalifikacije će biti savršen test za mlade igrače koji su ovog i proteklog leta uzimali medalje na juniorskim takmičenjima, ali i prilika da Dejan Savić stekne bolji uvid na koga zaista može da se osloni. Jer, ko ne bude pravio razliku na tom nivou, teško da će u skorije vreme igrati bitnu ulogu na velikim takmičenjima. I moći da se nada pozivu u seniorsku reprezentaciju.


tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara